письма читателей Сторожевой Башни 1920-ых годов - История Свидетелей Иеговы

Перейти к контенту

Главное меню:

письма читателей Сторожевой Башни 1920-ых годов

Архивы > письма 1920-30 гг.
Документ №18
ЛИСТ З АМЕРИКИ.
Яку радість приносить правда.
Дорогі Браття в Христі Ісусі Господі нашім.
Я, ваш молодий брат. Як я був перший раз в Дніпро, Міч. на викладі брата Х. відразу все мені дуже подобалось. Такої науки я глядав з роду. Бо тільки Господь знає моє серце. Я все хотів, щоби приподобатися Богу.
Тепер честь і слава Отцю небесному, що Він мені отворив очи і я прозрів, подібно як Ісус помазав очи сліпому і він прозрів. Тапер за то я не можу пере дякувати Отцю небесному і не можу віддячитись йому за таку превелику Його ласку і любов для мене. Тож і я тепер молю Господа, щоб Він і на далі уділяв мені своєї святої ласки і утримав мене на тій вузенькій дорозі аж до кінця. З тою радістю, я хочу поділитися із другими, а я все бажаю говорити тільки о святих річах і о тім роздумувати. Я вже післав на Вістник Присутности Христа для моїх знакомих з Лемківщини, а тепер посилаю ще для них на Біблії. Най і їм засвітить сонце до їх сердець.
Ваш Брат А. Т. з Дірноборн, Міч.

Документ №19

Нові видання Міжнародного Товариства Дослідників Біблії

Повідомляємо братів, що вже вийшли здруку і появилися в продажи отсі книжки:
Фотодрама сотворення (історія світа на протязі 40.000 літ. Сторін 200. 400 образків. Ціна в паперовій оправі поєдинчо 35 ц., в полотняній оправі 85 центів.)
Боротьба на небі – або дискусія між священниками а Дослідниками Біблії Сторін 200; Ціна 25 центів.

При сім звертаємо увагу братам, як також і всім прихильникам правди, котрих серце бажає справедливости, щоби взяли собі за обов’язок і вислали найменше по 10 примірників до свого родинного села – жертвуючи людям се як дар, а рівнож як і потіху на їх зболілі серця.
Хотячи вислати книжки до краю браття чи то з Канади чи Америки, прошені надіслати нам адрес та число скільки ви бажаєте вислати, а з Бруклина книжки будуть вислані. Через се ощадите непотрібну оплату почти, бо ми висилаючи книжки маємо певного рода знижку на почтову оплату, за що ви можете вислати ще одну книжочку.
Тому звертаємось до братів, щоби доложили всіх старань і заслали до своїх рідних сіл, не тільки до кревних, але й чужих, а головно читалень, книжки, як свідоцтво о наближаючімся царстві. З огляду на лихе матеріальне положеннє наших братів в старім краю, та на великий клич о літературу, віримо, що згортувавши всі разом сили – станувши рамя в ряма і борючись доброю боротьбою віри не відкинемо простягнених рук ваших братів з кличем о духовий хліб.
- … Ви не знаєте любі браття, що то значить бути духовно голодними, - так пише один з братів… .. Коли я зачав студіювати книжки, як і слово Боже, Біблію… тому прошу вас о ню. –

З огляду на се, щоби до одних місць не висилати за богато а до других за мало, всі браття так з Канади як і з Америки в справі висилки книжок до краю прошені звертатись впрост до головного відділу в Брук ліні.
Проситься Братів в старім краю, щоби зі згляду на поширеннє Правди і на збільшеннє кличів о літературу, о харч на часі організувалися в громадки та написали до нас, чи і скільки Вартових Башт бажають отримувати, як також присилали передплату, щоби не тільки ви могли кормитись зі стола Господнього, але й прочі, котрі подібно, як й ви до пізнання правди прийшли. Віримо, що маленька громадка буде в силі передплатити на рік Вартову Башту, а тим здіймете з нас кошт, призначений на покриттє до тихчасових посилок, щоби можна висилати і другим котрі також бажають почути слово о правді.
Хто сам один не є в стані оплатити, а більше братів нема, такий буде дальше отримувати даром.
Отже в кого горить серце до правди і до Господа – віримо буде старався доказати свою любов до Бога і до своїх ближніх, пересилаючи передплату на покриттє кошту, а радше на даннє другим нагоди пізнати правдивого Бога.
Всі, котрі одержали книжки від своїх знакомих а не читають їх, просимо передайте їх другим людям, котрі приготовані до прийняття слова о правді.
При тім звертаємо увагу всім старокраєвим братам, що всі грошеві справи відносно передплати можна буде полагодити через тимчасового представителя Тов. Досл. Біблії у Львові:
Передплата на рік на Вартову Башту и носить 1.50 дол.
Документ №20

                …БЛАЖЕННІ МИЛОСЕРНІ, БО ТАКІ БУДУТЬ ПОМИЛУВАНІ…
на останок браття, кріпіться в господі і в потузі сили його – до Єфесян 6:10
Діти, ви пророками Вишнього зветесь, ходите бо перед лицем господнім тай готовите дороги його, щоб давати спасеннє народови його, в оставленню гріхів їх.
Христос вселився вірою в серця ващі, що ви закорінившись і оснувавшись у любві. – І Бог свідок, як ви любите усіх нас, по милості Ісус Христовій. – Достойно бо живете, щоб, чи прийде Христос та побачить вас, вас, чи то не буде між нами, почув про вас, що стоїте в одному дусі, і одною душею боретесь за віру святим раз передану. – Не жахаєтесь в нічому від противників: (є явний їм доказ і знак погибелі, а вам спасеннє в Бога. Бо вам дано, що до Христа не тільки в Нього вірувати, та задля нього і страждати.
І по ділам вашим легко нам пізнати і розріжняти добрі овочі від лихих. Любі браття, я ще малоліток на дусі, тай ще подібний тим, що мацають як сліпий стіну, і наче безокі ходять помацки. Молю Отця небесного, щоби зволив і мені бути учасником в його царствуванню. – Тай молю і вас братя о поміч до сього. Подавайте потрібний харч до світла, котре маю з радостю приймати, щоби конець горя не пококав духа мого, щоби хвиля остаточна діло моє похвалила.
Відкладаю всяку злобу і всякий подступ і лицемірство і зависть і всякий осуд, якоже навороджене диття, жадний словесного чистого молока, щоб у ньому виріс, колиж покушав, що благий Господь. – Браття любі – віримо, що ви не забуваєте за нас, тих, що не в силі много помочи собі не маючи средств!
Приступаю до камення живого, вибраного дорогого, з певностю і довірєм, що всі віруючі в нього не осоромляться… і поступаю звільна крок за кроком на вузку дорогу, котра провадить в життє вічне. Неподібна вона цілком широкій дорозі, котра веде з гори та й з гори, і є дуже вигідною, а на кінці смерть. Тож вирікаймось сього подорожування.
Погляньмо на участь ап. Павла на вузькій дорозі. Читаючи його посланнє до Коринтян, там він висказує своє терпіннє.
Працював премного, в ранах без міри, в темницях пребагато ліри смерти по части. Од Жидів п’ять раз по сорок, без одного прийняв, тричі киями бито, а один раз каменовано, розбивався корабель, ніч і день пробував в глибині, у дорогах по часту, у бідах на водах, у бідах від поган, у бідах на водах, у бідах від розбійників, у бідах у городі, у бідах у пустині, і бідах і між лукавими братами. У праці, журбі, по частю в недосипанню, в голоді і нагоді – Чиж не повинкась відбиватись від сього тінь на нас – думаю, що так!
Думаю, що ми навіть ліпшу нагоду маємо до сього тепер, як колись мали послідувателі Христа.
Не мало вже перетерпілисьмо. Противники правди і слуги сатани повиговорювали на нас всякі брехні. Подали в суд. Суд засудив нас по 6 місяців в’язниці, то однак Божа рука над нами. Справа обернулася инакше. Виший суд зніс впрок суду вищого, слуги сатани окрилися соромом. Правда правдою і її признають в деяких разах навіть так дуже упавши морально люде, котрі цілком не вірують в Бога. – Се для нас велика збудова, якої і вам раді би. Тож на сім закінчаємо своє посланіє! А в надії, що в коротці отримаємо від братів, Вартові Башти, та ще з дві Біблії, хоч подерті.
Мир Божий нехай хоронить серця ваші і мислі ваші в Христі Ісусі – Остаємось в люві: П. К-ий пов Радехів.
Дорогі браття: мир ваш! Одержавши книжки від вас, не мало здивувало і утішило мене, що я дістав так солодкі слова Божі, що не в силі натішитись тими словами, сього духа правди, котрий ми приняли до свого серця. Тому складаю вам дорогі браття Дослідники Біблії сердечну подяку за добротливу люов до нас, бо ми були дуже голодні того слова правди, виж кормите нас тепер і наповаєте хлібом і водою Бога живого. Не мало маємо переслідування нашими співбратами і жандармерією. Одного разу о годині 1-шій в ночи приходить до мене жандарм і будить мене зі сну і питається мене: «Якої ти віри.» - Я відказую йому Христової. Він знова каже: «Такої нема.» Яж кажу, я є такої віри, се є Христової. – Він питається, чому не греко католицької. І так серед ночи, пробудивши мене зі сну – довідується Хто я. опісля прийшло за Біблію, каже звідки я маю Біблію, і щоби я йому показав: - Любі, але направду, я вже, переконався, що се Господь розправляється з його противниками. Коли в наше село зайшла правда, а головно Література о правді, котру ви нам надіслали, тоді «сліпі сторожі», се є священники в церкві говорили людям, що вже люде воліють читати Біблію, і він їм буде помагати, тільки, щоби не сходилися з братами і не читали книжок – книжок знання.
Ось і коли прийшов жандарм, питаючись, чому ти читаєш Біблію. – я відказав йому, що в гр.. кат. церкві радили читати Біблію, а що Біблія, так ясно говорить о ложній науці сеї то т. зв. Церкви, - тому я відкинув її і тепер сам студіюю її. – На таку відповідь жандарм списав тільки протокол. – Но любі брати – тяжко воно дуже тяжко тут боротись з піднебесними духами злоби, за те дуже солодко терпіти. За рік було в мене 5 зібрань. До нас приїздили брати зі Львова. У вірі стоїмо добре. Добрими ділами платимо за злі наших співбратів, так що з дня на день більша горстка приступає до Божої правди. – При сім любі осмілюються на дальше просити Вас, не забувайте нас ви знаєте як, не відмовте нам духовного харчу. Читаючи тільки листів в Башті, ми не маємо смілості просити Вас о літературу, але, як маєте хоч стару, подерту, то радо просимо – Нехай Отець небесний і наш Спаситель тримає вас в своїй опіці.
Лист з повіту Жидачів. І. Ч. п. Золочів.
 
 
 
Поиск
Назад к содержимому | Назад к главному меню